De druk op de huisartsenzorg in Lisse neemt toe door het hoge aantal huisartsbezoeken per patiënt en de aanwezigheid van patiëntenstops in de regio. Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde patiënt in Lisse maar liefst 4,8 keer per jaar de huisarts bezoekt, wat boven het gemiddelde ligt in vergelijkbare gemeenten.
Ondanks het frequente bezoek van patiënten, heeft Lisse een relatief hoog aantal huisartsen per inwoner. Volgens gegevens van de Algemene Rekenkamer is er in Lisse één huisarts beschikbaar voor elke 1066 inwoners, terwijl in vergelijkbare gemeenten dit ratio gunstiger is, met één huisarts per 1340 inwoners.
Helaas kampen sommige huisartsenpraktijken in de regio, waaronder mogelijk in Lisse, met een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Hoewel specifieke cijfers voor Lisse ontbreken, toont data uit de Rijnstreek aan dat 45 tot 55 procent van de huisartspraktijken geen nieuwe patiënten aannemen. Deze situatie kan leiden tot uitdagingen voor patiënten die op zoek zijn naar huisartsenzorg.
De problemen in de huisartsenzorg zijn niet uniek voor Lisse. De Algemene Rekenkamer benoemt het landelijke huisartsentekort als 'nijpend', met bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden en meer dan 700.000 die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts om verschillende redenen.
Naast de directe zorgbehoefte, wijst het onderzoek op toenemende tekorten aan huisartsenpersoneel. De verwachting is dat het personeelstekort in de sector zal stijgen van 3 procent vorig jaar naar 16 procent tegen 2034.
De Algemene Rekenkamer heeft ook gekeken naar de snelheid waarmee huisartsen spoedhulp kunnen bieden. In Lisse bestaan significante verschillen in de bereikbaarheid; terwijl in bepaalde postcodegebieden een wachttijd van vijf minuten wordt aangegeven, is bij spoedgevallen een aanrijtijd van maximaal vijftien minuten vereist.
De uitdagingen in de huisartsenzorg in Lisse benadrukken de bredere trends en knelpunten in de Nederlandse gezondheidszorg, die een aanhoudende aandacht en oplossingen vereisen om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.