Uit recente cijfers van onderzoeksinstituut Coelo blijkt dat huurders in Lisse dit jaar aanzienlijk meer betalen aan lokale lasten dan huurders in vergelijkbare gemeenten. Met een bedrag van 1397 euro hebben huurders in Lisse een lastenstijging van 9 procent vergeleken met vorig jaar.
De stijging van lokale lasten voor huurders in Lisse komt overeen met de trend in vergelijkbare gemeenten. In zeven van deze gemeenten stijgen de lasten voor huurders zelfs sneller dan in Lisse, terwijl in één gemeente de stijging vergelijkbaar is en in zeven gemeenten de lastenstijging minder significant is.
Ook huiseigenaren in Lisse worden geconfronteerd met hogere lokale lasten. Dit jaar betalen zij 2053 euro, wat hoger is dan het gemiddelde van 1875 euro in vergelijkbare gemeenten. De stijging van lokale lasten voor huiseigenaren in Lisse bedraagt 9 procent, wat relatief hoog is in vergelijking met andere gemeenten.
De discussie over lokale lasten is dit jaar bijzonder intensief vanwege de druk op gemeenten om meer dan twee miljard euro aan inkomstenderving te compenseren. Gemeenten zijn genoodzaakt belastingen te verhogen om financiële tekorten aan te pakken, wat tot kritiek leidt van belangenorganisaties en inwoners.
De financiële problemen rond lokale lasten worden deels veroorzaakt door landelijke politieke keuzes. Belangenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis en de ANWB dringen aan op ingrijpen vanuit Den Haag om te voorkomen dat burgers opdraaien voor de financiële tekorten van gemeenten.
Naast lokale lasten zijn ook de kosten voor essentiële documenten zoals paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen gestegen. Een paspoort kost nu 86,85 euro, een identiteitskaart 78,50 euro en een rijbewijs 52,10 euro in Lisse.